Od szybkiego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się na początku XX w., artykuły spożywane przez nas każdego dnia zaczęto często wypełniać różnymi związkami przedłużającymi ich żywotność. Jednak wraz z coraz…
Kulinaria
Kiszone ogórki to zdrowie i wyjątkowy smak w jednym
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie czy w formie surówki do drugiego dania – ogórki kwaszone w polskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bowiem…
Kwaszona kapusta dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i witamin
Specyficzny smak kiszonej kapusty jest ważną częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak dość często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kiszona kapusta…
Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty
Własnoręczne przyrządzanie posiłków w domu ma dużo zalet. Główną z nich jest głównie redukcja wydatków – spożywanie potraw w domu bywa z reguły zdecydowanie tańsze aniżeli regularne korzystanie z oferty…
Kapsułki do ekspresu – zawsze idealna kawa
Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kubka gorącej, smakowitej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na ciężki dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy…
Iced coffee a ice coffee – czym się od siebie różnią i jak je przyrządzić?
W upalne dni nie ma nic lepszego niż kawa na zimno, czyli ice coffee lub iced coffee. Oba określenia bywają używane zamiennie, jednak istnieją między nimi pewne różnice. Dowiedz się,…
Warsztaty kulinarne dla dzieci – dlaczego warto?
Dzieci uwielbiają brać udział w kuchni – wybierać i przynosić składniki czy przystrajać ciasta. Chcesz rozwijać fascynację Twojej pociechy? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, jak…
Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, przedtem mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych…