Więcej szczegółów o soku z kapusty kiszonej.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, przedtem mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych zaletach żywności poddanej fermentacji nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka czy rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezastąpione dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Jakie składniki kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie dużo substancji mających korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Najważniejszym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to także kopalnia witamin. Godne uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Czemu należy spożywać sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Wzmagają one też apetyt i działają osłonowo w trakcie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]