Potrzebujesz kapusty kiszonej bez konserwantów? Odwiedź ten adres.
Specyficzny smak kiszonej kapusty jest ważną częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak dość często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kiszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.
Kapusta kwaszoną – czemu powinno się jeść?
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych nazw używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych odkrytych w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na wielomiesięczne składowanie pokarmów. Na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. W dawnych czasach spożywanie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin czy składników odżywczych, których pozyskanie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż współcześnie. A należy zaznaczyć, że w kiszonej kapuście jest sporo substancji nieodzownych dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B3, B6, B12). Oprócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi fosforu, kwasów tłuszczowych omega-3 czy wapnia. Równocześnie to żywność niskokaloryczna, wobec tego zaleca się jej konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.
Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie byłoby ich bez kiszonej kapusty
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Niegotowaną zwykle je się ją w formie surówki z marchewką lub cebulą, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a czasem na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również składnik, który doskonale komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, stąd robi się z niej nadzienie do pierogów, łazanek i krokietów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy tradycyjnych polskich dań – bigosu, kapuśniaka albo góralskiej kwaśnicy.
Zasadniczo każda babcia posiada swój sposób na kapustę kwaszoną, aczkolwiek współcześnie coraz rzadziej kisi się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności składowania artykułów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w małych i wielkich pojemniczkach bez trudu nabyć można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]